Rio Mare

Smanji sliku

Odgovornost

Analize i kontrole sirovina

Bolton Alimentari garantira sigurnu konzumaciju svojih proizvoda provođenjem tisuća kontrola sirovina svake godine.

Kontrole počinju od trenutka ulova ribe te se nastavljaju tijekom svih faza obrade, a provode se u tvornici Cermenate i tvornicama naših dobavljača u raznim dijelovima svijeta s ciljem procjene i nadzora razine kvalitete. Kako bi se osigurali visoki standardi koje si tvrtka postavlja, tijekom godina ustanovljena je mreža vanjskih i nezavisnih laboratorija koji vrše višestruke kontrole sirovina i završnog proizvoda. Zajedno s ovlaštenim privatnim laboratorijima, angažirane su i neke od najprestižnijih i najcjenjenijih državnih i međunarodnih institucija, kao što je primjerice Parma Stazione Sperimentale, za provođenje analiza i kontrola na temelju detaljnog plana kojeg je izradio Bolton Alimentari.

Nekoliko brojeva

1. Više od 5000 analiza sirovina:

  • Kemijske analize,
  • potraga za teškim metalima (Hg, Pb, Cd),
  • mikrobiološke analiz.

2. Više od 15.000 analiza s ciljem potrage za histaminom i živom:

  • pri dolasku u tvornicu,
  • tijekom odleđivanja,
  • tijekom kuhanja,
  • prilikom stavljanja u ambalažu.

Jeste li znali da...

  • Histamin je tvar koju proizvodi bakterija prisutna u prirodi, a koja nastaje kada se riba predugo ostavi na sobnoj temperaturi i ne zamrzne odmah po ulovu, na samome brodu. Histamin se ne može ukloniti termičkom sterilizacijom pa Bolton Alimentari svake godine provodi više od 15.000 analiza ribe koja stigne u tvornicu na konzerviranje.
  • Živa je prisutna u svim organizmima koji žive u vodi. To je metal prirodnog podrijetla (nastaje erozijom stijena i vulkanskom aktivnošću), a može nastati i ljudskom aktivnošću (industrijska proizvodnja, pesticidi, lijekovi). Morska mikroflora pretvara neorganski oblik u metilnu živu koja se nakuplja u tkivu riba, naročito onih na vrhu hranidbenog lanca kao što su morski psi, sabljarke i neke velike vrste tune. Analize provedene na našim sirovinama i krajnjim proizvodima pokazuju vrijednosti znatno ispod zakonskih granica.