Rio Mare i WWF zajedno rade na održivom ribarstvu i zdrave oceane


Pokrenuli smo četverogodišnje transformacijsko putovanje s WWF-om
sa svrhom promicanja održivog ribarstva i zdravih oceana

Bolton Food, kompanija koja stoji iza brenda Rio Mare, s ponosom objavljuje svoje novo internacionalno partnerstvo s WWF-om usmjereno povećanju održivosti i sljedivosti morskih proizvoda. Četverogodišnje partnerstvo primijenit će snažnu novu strategiju dobivanja morskih proizvoda s ciljem da se 100% naših morskih plodova nabavi iz održivih izvora. U partnerstvu će sudjelovati nekoliko zemalja, a s vremenom će obuhvatiti cjelokupnu proizvodnju.


Ponosno radimo na budućnosti oceana

Rio Mare oduvijek je bio posvećen održivosti. 2009. godine sudjelovali smo u osnivanju ISFF-a (Međunarodna fondacija za održivost morske hrane), vodeće svjetske neprofitne organizacije za održivost tune. U 2011. godini pokrenuli smo projekt Odgovorna kvaliteta, naš korporativni projekt društvene odgovornosti, koji izražava predanost našeg poduzeća kvaliteti od 360 stupnjeva, ostvarivanje odgovornosti u odnosu na okoliš i ljude, kroz cijeli lanac nabave, od ulova do potrošača.

Odgovorna kvaliteta izgrađena je na četiri stupa, od kojih je jedan održivo ribarstvo koje se temelji na politici diversifikacije u pogledu vrsta tunjevine, područja ulova i ribolovnih metoda. Što se tiče ribolovnih metoda, nastavit ćemo povećavati postotak tunjevine ulovljene pomoću metoda održivog ribolova kao što je ribolov štapom i ribolov bez uređaja za privlačenje riba te podržavati MSC certificiranje tunjevine. U skladu s misijom ISSF-a i WWF-om vjerujemo da je MSC najbolji postojeći standard za održivo ribarstvo i stoga ga podržavamo.
Ovo partnerstvo s WWF-om je važan i veliki korak naprijed, što pokazuje našu odlučnost da nastavimo ovim smjerom na dugom putu prema održivosti.

Zašto partnerstvo WWF-Rio Mare?

Kao talijanski i europski lider u industriji konzervirane tunjevine koji opslužuje više od 45 zemalja, svjesni smo utjecaja naših aktivnosti, što je razlog zašto nastojimo izgraditi održivi poslovni model.
Ovo će partnerstvo omogućiti da Rio Mare provede svoj plan održivih izvora uz tehničke savjete i podršku WWF-a, vodeće svjetske organizacije za očuvanje prirode.

Zajedno s WWF-om radit ćemo na provedbi rješenja za preusmjeravanje sektora morske hrane prema održivijoj praksi izlova i proizvodnje. To će partnerstvo posebno doprinijeti povećanju količine morske hrane nabavljene u okviru održivih izvora, uz podupiranje dobro organiziranog ribarstva i poticanje transparentnosti duž lanca opskrbe morskom hranom. Također će povećati i svijest potrošača o važnosti održivog ribolova.

Ciljevi partnerstva


Naša je ambicija postati predvodnikom održivosti u našem poslovnom sektoru. Postavili smo jasne ciljeve za ovo partnerstvo:

  • Ulaganje u poboljšanje održivosti zaliha morske hrane Rio Mare
  • Povećati transparentnost i sljedivost za potrošače
    .

Kako bi ostvario te ciljeve, Rio Mare se obvezuje na stalno povećanje količine certificiranih održivih morskih proizvoda koje proizvodi.

 

Rio Mare ima za cilj da 100% tunjevine do 2024. godine nabavlja iz ribarstava certificiranih od strane MSC-a (Marine Stewardship Council) ili iz FIP-a (Fishery Improvement Projects) koji planiraju ishoditi MSC certifikat.

 

Na sličan smo se način obvezali i u pogledu ostalih vrsta riba koje stavljamo na tržište, kao što su losos, skuša i srdele.