Riba u Mediteranskoj prehrani
Pravilna prehrana, koja zajedno s aktivnim načinom života igra ključnu ulogu u prevenciji brojnih i čestih bolesti, može se predočiti pomoću prehrambene piramide.
Namirnice kao što su žitarice, voće, povrće, maslinovo ulje, mliječni proizvodi i jogurt su temelji zdrave prehrane i trebaju se konzumirati svakodnevno ili čak dva puta dnevno.
Namirnice koje se nalaze u središnjem dijelu piramide (bijelo meso, mahunarke, svježi sirevi i riba) treba jesti dva ili više puta tjedno.
Konačno, na vrhu piramide nalazi se crveno meso i slatkiši koji bi se trebaju konzumirati jednom tjedno.
Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani. Znanstveni dokazi pokazuju da konzumiranje ribe u dovoljnim količinama u uravnoteženoj prehrani pomaže u očuvanju zdravlja.
Upravo stoga što riba (i svježa i konzervirana) opskrbljuje naš organizam dragocjenim hranjivim tvarima, kao što su bjelančevine visoke biološke vrijednosti, mineralne soli i Omega-3 kiseline, nova piramida održive mediteranske prehrane, koju predlaže IFMeD, preporuča konzumiranje barem dva obroka ribe tjedno.