Teletina u umaku od tunjevine i kapara
SASTOJCI
Za meso:
600 g teletine od buta
1 stabljika celera
1 srednji luk i 1 mrkva
1 čaša suhog bijelog vina
sol po ukusu
Za umak:
4 konzerve Rio Mare Tunjevine u maslinovom ulju 80 g
2 žumanjka
4 fileta inćuna konzervirana u ulju
1 žlica dobro ocijeđenih kapara ukiseljenih u octu
280 g maslinovog ulja
sok od 1/2 limuna
sol i papar po ukusu
Stampa Ricetta
1. Zakipite 2 litre vode, dodajte dobro očišćeno povrće izrezano na velike komade, vino i meso pa posolite; kuhajte oko sat i pol te ostavite da se ohladi u juhi.
2. Izmiksajte žumanjke, prstohvat soli i papra te nekoliko kapi limunovog soka, prvo polako, a zatim brže, postupno dodajući maslinovo ulje. Kada se umak počne zgušnjivati, malo po malo dodajte limunov sok. Ako se majoneza počne odvajati, stavite žumanjak u čistu zdjelu, snažno umutite i postupno dodajte majonezu, malo po malo. Ako nemate dovoljno vremena, upotrijebite 250 g gotove majoneze. Kada je majoneza spremna, dodajte tunjevinu, inćune i kapare i miješajte sastojke minutu kako biste dobili glatki i kremasti umak.
3. Po želji, da bi umak bio još nježniji, možete dodati nekoliko žlica hladne juhe u kojoj je kuhano meso. Također ga možete učiniti laganijim ako dodate nekoliko komada kuhanog povrća, koje se koristilo za juhu; u tom slučaju, ponovno izmiješajte sve sastojke.
4. Ohlađeno meso ocijedite i narežite na tanke šnite pa ih posložite na pladnju. Prelijte s umakom, ostavite da odstoji barem jedan sat na hladnom mjestu da se okusi prožmu pa poslužite.